Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Πως τιμολογείται η ενέργεια από τις μικρές ανεμογεννήτριες


Μικρή ανεμογεννήτρια

Πέραν από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη από την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, πλέον υπάρχουν και οικονομικά οφέλη τα οποία κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα μία τέτοια «επένδυση».
Και αυτό διότι πλέον δίνεται η δυνατότητα πώλησης της ενέργειας που παράγεται από τις μικρές ανεμογεννήτριες και μάλιστα με «ταρίφα» ιδιαίτερα ελκυστική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 13, παράγραφος 1 του ν.3468/2006, όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 5, παράγραφος 2 του ν.3851/2010, η τιμολόγηση της ενέργειας που παράγεται από μικρές α/γ διαμορφώνεται ως  ακολούθως (άρθρο 13, παράγραφος 1 του ν.3468/2006, όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 5, παράγραφος 2 του ν.3851/2010):

• για αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με εγκαταστάσεις ισχύος μικρότερης ή  ίσης των 50kW, η τιμή ισούται με 250 €/ΜWh (τιμή ίδια για Διασυνδεδεμένο  Δίκτυο και Σύστημα και για μη Διασυνδεδεμένα Νησιά),

• για αιολική ενέργεια που αξιοποιείται με χερσαίες εγκαταστάσεις ισχύος μεγαλύτερης των 50kW, η τιμή ισούται με 87,85 €/ΜWh (Διασυνδεδεμένο Δίκτυο και Σύστημα) και 99,45€/ΜWh (μη Διασυνδεδεμένα Νησιά).

Σημαντικό: Όπως είδαμε, η τιμολόγηση γίνεται ανά MWh και όχι ανά εγκατεστημένη ισχύ. Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντική αφενός η επιλογή της ανεμογεννήτριας που θα μας εξασφαλίσει υψηλές αποδόσεις – δηλ. μεγαλή παραγωγή ενέργειας – και αφετέρου η επιλογή της τοποθεσίας η οποία θα μας εξασφαλίσει υψηλές ταχύτητες ανέμου και κατ’ επέκταση μεγάλη παραγωγή ενέργειας (δείτε εδώ πώς να μεγιστοποιήσετε την απόδοση).

Όσον αφορά την επιλογή της ανεμογεννήτριας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι χρειάζεται προσοχή όχι μόνο όσον αφορά το μοντέλο αλλά και αναφορικά με το τι ισχύ θα έχει η Α/Γ, προκειμένου η οικονομική της απόδοση να είναι η πλέον συμφέρουσα για τις ανάγκες κάθε επενδυτή.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι η σχέση ευρώ ανά εγκατεστημένη ισχύ ανεβαίνει δραματικά όσο η εγκατεστημένη ισχύς μειώνεται. Δείτε μια πρώτη ανάλυση στον παρακάτων πίνακα*:



Όμως, το feed-in-tariff παραμένει σταθερό ασχέτως kW (0-50). Οπότε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βιωσιμότητα της επένδυσης είναι λιγότερο ικανοποιητική για τις μικρές κατηγορίες.

Ο τρόπος αναπροσαρμογής των τιμών που προαναφέραμε για το feed-in-tariff και λοιπές λεπτομέρειες μπορούν  να αναζητηθούν στη σχετική διάταξη του νόμου, η οποία γενικά προβλέπει ως  δείκτη αναπροσαρμογής τη μεσοσταθμική αναπροσαρμογή των τιμολογίων λιανικής της ΔΕΗ.

Ο δείκτης αυτός εφαρμόζεται για όσο χρόνο τα τιμολόγια της ΔΕΗ καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Όταν αυτό παύσει και η ΔΕΗ θα καθορίζει τα τιμολόγιά της ελεύθερα, για την αναπροσαρμογή της τιμής πώλησης της ενέργειας από μικρές α/γ (όπως και για τις λοιπές Α.Π.Ε. πλην φωτοβολταϊκών) θα εφαρμόζεται το 80% του πληθωρισμού.

*Ο πίνακας προέρχεται από παρουσίαση της εταιρίας MiniWind

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WebCatalogs.gr
Το webcatalogs.gr είναι ο Νέος Μεγάλος Ελληνικός Κατάλογος Internet (Web Catalog), Επιχειρήσεων , Προσφορών.Καταχωρήστε Δωρεάν την επιχείρησή σας , την δραστηριότητά σας , την ιστοσελίδα σας , την προσφορά σας.
Διαφήμιση ιστοσελίδων

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...