Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Αυτόνομες οικιακές ανεμογεννήτριες


Μικρή ανεμογεννήτρια

Οι μικρές ανεμογεννήτριες μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το εάν πρόκειται για αυτόνομα συστήματα όπως πχ εγκαταστάσεις σε απομονωμένες περιοχές ή συστήματα διασυνδεδεμένα με το δίκτυο διανομής.
 Η δεύτερη κατηγορία παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς λαμβάνει εγγυημένη επιδότηση από το διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος και αποτελεί μια σίγουρη επιλογή για επενδύσεις. Σε αυτό το άρθρο, ωστόσο, θα ασχοληθούμε με τις αυτόνομες μικρές ανεμογεννήτριες.
Καταρχήν να πούμε ότι όταν μιλάμε για αυτόνομο σύστημα μικρής ανεμογεννήτριας εννοούμε ότι δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά η ενέργεια που παράγεται από την ανεμογεννήτρια χρησιμοποιείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του σπιτιού ή γενικότερα του χώρου όπου εγκαθίστανται.
Οι αυτόνομες μικρές ανεμογεννήτριες, λοιπόν, μπορούν να εγκατασταθούν:
-         Σε απομονωμένα σπίτια όπου δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο
-         Σε μικρές βιομηχανίες
-         Σε αγροκτήματα
-         Για άντληση νερού
-         Για αφαλάτωση νερού
-         Για κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε περιοχές με μικρό αριθμό κατοίκων
-         Σε τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις

Σύντομη περιγραφή λειτουργίας:  Ο άνεμος γυρνά τα πτερύγια τα οποία περιστρέφουν έναν άξονα συνδεδεμένο με μια γεννήτρια που παράγει ηλεκτρισμό.



Οι ανεμογεννήτριες για οικιακή χρήση τυπικά κυμαίνονται από 500 W μέχρι 10 kW. Οι μικρές ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούνται για να παράγουν ηλεκτρισμό για τη φόρτιση μπαταριών οι οποίες τροφοδοτούν μικρές ηλεκτρικές εφαρμογές. Τέτοιες ανάγκες υπάρχουν για παράδειγμα σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν είναι τεχνικά ή οικονομικά λογική η σύνδεση με το δίκτυο, όπως σε αγροκτήματα. Οι ηλεκτρικοί φράχτες, μικρές αντλίες, φωτισμός, συστήματα ασφαλείας είναι τυπικές εφαρμογές.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ένας υποψήφιος οικιακός χρήστης μικρού αιολικού συστήματος για παραγωγή ηλεκτρισμού, θα πρέπει να μελετήσει τα παρακάτω:

1. Να καταγράψει τα χαρακτηριστικά του ηλεκτρικού φορτίου To define the characteristics of the electrical load (kWh/ημέρα; kWh/εβδομάδα; kWh/χρόνο και το φορτίο το χειμώνα, την άνοιξη, το καλοκαίρι και τις φθινοπωρινές μέρες).

2. Να εξετάσει /επιλέξει αν η τοποθεσία είναι απομονωμένη οπότε χρειάζονται μπαταρίες ή αν το σύστημα μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο.

3. Να εξετάσει τα δεδομένα (m2 και προσανατολισμός) για τη χρήση μικρής ανεμογεννήτριας

Τα παρακάτω θέματα θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη όταν πρόκειται για την εγκατάσταση μιας μικρής ανεμογεννήτριας:

• Η ταχύτητα του ανέμου αυξάνεται με το ύψος οπότε είναι καλύτερα η ανεμογεννήτρια να τοποθετείται ψηλά στον ιστό ή στην στέγη.

• Γενικά, η ιδανική τοποθεσία είναι μια επίπεδη κορυφή λόφου με καθαρό προσανατολισμό, χωρίς υπερβολικούς στροβιλισμούς και εμπόδια όπως μεγάλα δέντρα, σπίτια ή άλλα κτίρια.

• Οι μικρές ανεμογεννήτριες είναι ειδικές για απομονωμένες περιοχές εκτός δικτύου όπου οι συμβατικές μέθοδοι ηλεκτροδότησης δεν είναι οικονομικά ή τεχνικά αποδεκτές .

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ενέργεια που παράγεται κάθε στιγμή από την ανεμογεννήτρια εξαρτάται από την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου. Η ταχύτητα απ’ την άλλη, εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως η τοποθεσία, την απόσταση της ανεμογεννήτριας από την έδαφος, και τα κοντινά εμπόδια. Ιδανικά, πριν προχωρήσει κάποιος στην εγκατάσταση θα πρέπει να ζητήσει ανεμολογικά δεδομένα για ένα χρόνο για τη συγκεκριμένη τοποθεσία από ειδική υπηρεσία. Στην πράξη, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ακριβό και χρονοβόρο.

Γι’ αυτό, αν κάποιος εξετάζει την εγκατάσταση μιας οικιακής ανεμογεννήτριας με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρισμού, συνιστάται να προχωρήσει αν υπάρχουν οι παρακάτω συνθήκες:

• Ο τοπικός ετήσιος μέσος όρος της ταχύτητας του ανέμου είναι 6 m/s ή περισσότερο.

• Δεν υπάρχουν σημαντικά γειτονικά εμπόδια όπως κτίρια, δέντρα ή λόφοι που πιθανόν να μειώσουν την ταχύτητα του ανέμου ή να δημιουργήσουν στροβιλισμούς .

Πρέπει επίσης να εξετασθούν θέματα οπτικής όχλησης, θορύβου και συντήρησης. Η εγκατάσταση του συστήματος συνήθως απαιτεί άδεια από τις τοπικές αρχές, έτσι τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να έχουν λυθεί πριν την αίτηση για την άδεια εγκατάστασης.

Άλλα στοιχεία για τις οικιακές ανεμογεννήτριες

Υπάρχουν δύο είδη ανεμογεννητριών:

• Αυτές που βρίσκονται σε ιστό – που τοποθετούνται κοντά στο κτίριο που θα χρησιμοποιεί την παραγόμενη ενέργεια.
• Αυτές που βρίσκονται στην στέγη – που τοποθετούνται στην στέγη του σπιτιού ή άλλων σπιτιών.

Οι μεμονωμένες ανεμογεννήτριες ποικίλουν στο μέγεθος και την ισχύ από μερικές εκατοντάδες W έως 2 ή 3 MW (ενδεικτικά μια τυπική οικιακή ανεμογεννήτρια είναι 1 - 6 kW).

Τα μεγαλύτερα συστήματα των 2.5 kW μέχρι 6 kW συνήθως τοποθετούνται σε ιστό.

Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής μέχρι 22.5 χρόνια αλλά θα πρέπει να ελέγχονται ανά μερικά έτη ώστε να λειτουργούν αποδοτικά. Οι μπαταρίες έχουν τυπικά διάρκεια ζωής 6-10 χρόνια περίπου, ανάλογα με τον τύπο τους. Έτσι, υπάρχει περίπτωση να πρέπει να αλλαχθούν σε κάποια στιγμής της διάρκειας ζωής του συστήματος.

Οι περισσότερες μικρές ανεμογεννήτριες παράγουν συνεχές ρεύμα (DC). Τα συστήματα που δεν είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο απαιτούν την εγκατάσταση μπαταρίας και μετατροπέα συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο.

Τα αιολικά συστήματα μπορούν επίσης να συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο. Ένας ειδικός ελεγκτής και μετατροπέας, μετατρέπει το ρεύμα σε εναλλασσόμενο με τις απαραίτητες προδιαγραφές του δικτύου. Σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται μπαταρία. Το ποσό της ενέργειας που δεν χρησιμοποιείται εξάγεται στο δίκτυο και πωλείται στη ΔΕΗ. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WebCatalogs.gr
Το webcatalogs.gr είναι ο Νέος Μεγάλος Ελληνικός Κατάλογος Internet (Web Catalog), Επιχειρήσεων , Προσφορών.Καταχωρήστε Δωρεάν την επιχείρησή σας , την δραστηριότητά σας , την ιστοσελίδα σας , την προσφορά σας.
Διαφήμιση ιστοσελίδων

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...