Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Μικρές Ανεμογεννήτριες και μύθοι: Είναι θορυβώδεις ή επιβλαβείς για την υγεία;


Μικρή ανεμογεννήτρια

Η αιολική ενέργεια είναι ίσως εκείνη η ΑΠΕ η οποία δέχεται τις περισσότερες επικρίσεις, κυρίως όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών αλλά και αναφορικά με επιμέρους σημεία, όπως είναι για παράδειγμα ο θόρυβος που παράγουν.

Ας δούμε, όμως, τι ισχύει στην περίπτωση των μικρών ανεμογεννητριών.

Η απάντηση στο ερώτημα εάν οι ανεμογεννήτριες είναι βλαβερές για το περιβάλλον ή την υγεία είναι ένα κατηγορηματικό όχι. Οι ανεμογεννήτριες εν γένει δεν εκπέμπουν κανενός είδους ακτινοβολία ή ρύπους που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία.

Αντιθέτως, με τη λειτουργεία τους παράγεται πράσινη, καθαρή δηλαδή, ενέργεια, εξοικονομώντας έτσι τη χρήση άλλων ρυπογόνων μορφών ενέργειας, όπως είναι για παράδειγμα ο συμβατικός άνθρας. 

Με την παραγωγή ενέργειας μέσω ανεμογεννητριών αποφεύγεται η έκλυση ρύπων όπως CO2 στην ατμοσφαίρα, επομένως, κάθε επιχείρημα που θέλει τις Α/Γ, μικρές ή μεγάλες, επικίνδυνες για την υγεία ή το περιβάλλον δεν έχουν καμία βάση.

Στο κομμάτι του θορύβου, τώρα, θα πρέπει να σημειώσουμε καταρχήν ότι ο όποιος θόρυβος προέρχεται αφενός από τα μηχανικά μέρη μιας ανεμογεννήτριας και αφετέρου από τον αεροδυναμικό θόρυβο που δημιουργείται από την κίνηση των φτερών της. Πόσο ενοχλητικός όμως είναι αυτός ο θόρυβος;

Είναι γεγονός ότι κάποια μοντέλα μικρών ανεμογεννητριών παράγουν αρκετό αεροδυναμικό θόρυβο και κραδασμούς, κάτι το οποίο τις καθιστά «ενοχλητικές» τόσο για τον κάτοχό τους όσο και για τους γείτονες, στην περίπτωση που μιλάμε για τις οικιακές ανεμογεννήτριες. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο κανόνας, καθώς υπάρχουν μικρές ανεμογεννήτριες οι οποίες είναι ουσιαστικά αθόρυβες και αποτελούν την ιδανική επιλογή  ακόμη και για πυκνοκατοικημένους οικισμούς.

Γι αυτό και θα πρέπει να γίνεται ο σωστός έλεγχος αγοράς προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απουσία κραδασμών από τον εναλλάκτη, η οποία θα μας εξασφαλίσει μια αθόρυβη λειτουργία της Α/Γ, προκειμένου να είναι χωρίς προβλήματα η εγκατάστασή της ακόμη και πάνω σε ένα κτίριο, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε το μεγάλο ύψος, το οποίο θα μας δώσει υψηλές αποδόσεις.

Αν εξαιρέσουμε τώρα τις οικιακές ανεμογεννήτριες, στις οποίες όπως είναι φυσικό μας απασχολεί εντονότερα το θέμα του θορύβου, στις μικρές ανεμογεννήτριες μεγαλύτερης ισχύος οι οποίες είναι εγκατεστημένες όχι σε κάποιο κτίριο, αλλά σε ένα χώρο αρκετά απομακρυσμένο, τότε και πάλι το πρόβλημα του θορύβου είναι ανύπαρκτο. Οι μικρές ανεμογεννήτριες λόγω σχεδιασμού αλλά και λόγω της χαμηλής ταχύτητας περιστροφής τους, καταφέρνουν μέσα σε λίγα μόλις μέτρα απόστασης να είναι πρακτικά αθόρυβες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλήθος μοντέλων, από απόσταση 70 μέτρων παράγουν ήχο φυσικό, δηλ. όπως ακούγεται ο άνεμος, ενώ από τα 150 μέτρα και πλέον, πρακτικά δεν ακούγονται! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WebCatalogs.gr
Το webcatalogs.gr είναι ο Νέος Μεγάλος Ελληνικός Κατάλογος Internet (Web Catalog), Επιχειρήσεων , Προσφορών.Καταχωρήστε Δωρεάν την επιχείρησή σας , την δραστηριότητά σας , την ιστοσελίδα σας , την προσφορά σας.
Διαφήμιση ιστοσελίδων

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...