Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Μικρές Ανεμογεννήτριες: Η σημασία του αιολικού δυναμικού


Μικρή ανεμογεννήτρια

Το αιολικό δυναμικό στην περιοχή όπου θα εγκατασταθεί η μικρή ανεμογεννήτρια παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην απόδοση που θα έχει η επένδυσή μας.

Γι αυτό και είναι απαραίτητο, πριν προχωρήσουμε στο οποιοδήποτε βήμα, να υπάρξουν μετρήσεις του αιολικού πεδίου για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ακριβώς στο σημείο αλλά και στο ύψος, όπου θα τοποθετηθεί η ανεμογεννήτρια.

Παράδειγμα:  Εγκατεστημένη ανεμογεννήτρια ισχύος 1,5 kW στα Μεσόγεια, με μέση ταχύτητα ανέμου 4,7 m/sec αποδίδει 2,9 MWh τον χρόνο ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως στην Αμοργό, όπου ο μέσος άνεμος φτάνει τα 9 m/sec, μια μικρή ανεμογεννήτρια 0,9 kW μπορεί να αποδώσει 7 μεγαβατώρες (MWh) ετησίως,

Γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι προκειμένου να είναι συμφέρουσα η επένδυσή μας απαιτείται ένα μέσο επίπεδο ανέμου της τάξης των 5m/s – 5,5 m/s. Για να επιτύχουμε τέτοιες τιμές θα πρέπει είτε η ανεμογεννήτρια να τοποθετηθεί εκτός αστικού ιστού, ή σε περίπτωση που τοποθετηθεί εντός αστικού ιστού, η τοποθέτηση πρέπει να γίνει σεαρκετά ψηλό σημείο.

Κατηγοριοποίηση του Αιολικού Δυναμικού μέσης ετήσιας τιμής ανέμου

• Ανεπαρκές < 4 m/sec
• Χαμηλό 4 – 5,5 m/sec
• Μέσο 5,5 – 7 m/sec
• Υψηλό 7 – 9 m/sec
• Πολύ υψηλό > 9 m/sec

Η πληροφόρηση για το αιολικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής όπου θα εγκατασταθεί η ανεμογεννήτρια  μπορούν να προέλθουν κυρίως από:

- Χάρτες Αιολικού δυναμικού – ΚΑΠΕ – ΡΑΕ
-  ΕΜΥ
- Μετρήσεις αιολικού δυναμικού
- Μακροσκοπικά μοντέλα μετεωρολογικών προβλέψεων

Με τις παραπάνω πηγές πληροφόρησης υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση της κατηγορίας του αιολικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής εγκατάστασης. Πόσο ασφαλής είναι όμως αυτή η εκτίμηση;

Αυτό εξαρτάται από παράγοντες που έχουν να κάνουν με:

• Την τοπογραφία της θέσης
• Την κατηγορία αιολικού δυναμικού της θέσης
• Τυχόν εμπόδια
• Ιστορικά δεδομένα περιοχής

Σε περιοχές με μέσο ή υψηλό Αιολικό δυναμικό (από πηγές πληροφόρησης) αισθανόμαστε μεγαλύτερη σιγουριά να επενδύσουμε και άρα μπορεί να προχωρήσουμε και χωρίς μετρήσεις βασιζόμενοι στη διαίσθησή μας, στην πληροφόρησή μας αλλά και στη ιστορικότητα των δεδομένων της περιοχής.

Στις άλλες κατηγορίες αιολικού δυναμικού αισθανόμαστε ασφαλείς; Η απάντηση είναι ΟΧΙ γιατί:

i. Στο χαμηλό αιολικό δυναμικό αδυνατούμε να γνωρίζουμε την περίοδο
αποπληρωμής της επένδυσης

ii. Στο υψηλό ή πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό αδυνατούμε να γνωρίζουμε
αν η Ανεμογεννήτρια προσαρμοστεί σωστά και αντέξει στις συνθήκες της
περιοχής εγκατάστασης.

iii. Είναι οικονομοτεχνικά χρήσιμο να επιλέξουμε το ύψος πύργου που είναι
βέλτιστο στην σχέση τιμής απόδοσης.

Έτσι, όπως αναφέραμε και στην αρχή, είναι απαραίτητη η λήψη μετρήσεων στη συγκεκριμένη θέση της εγκατάστασς. Κάτι τέτοιο:

- θα εξαλείψει τον παράγοντα της αβεβαιότητας και
- θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην επένδυση.

Tip:  Οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μια επένδυση εφόσον λάβουν σαφείς πιστοποιήσεις σε σχέση με τη δυνατότητα της επένδυσης να αποπληρώνει τα δάνειά της.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WebCatalogs.gr
Το webcatalogs.gr είναι ο Νέος Μεγάλος Ελληνικός Κατάλογος Internet (Web Catalog), Επιχειρήσεων , Προσφορών.Καταχωρήστε Δωρεάν την επιχείρησή σας , την δραστηριότητά σας , την ιστοσελίδα σας , την προσφορά σας.
Διαφήμιση ιστοσελίδων

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...