Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Που μπορούν να εγκατασταθούν οι μικρές Α/Γ

Μικρή ανεμογεννήτρια


Καταρχήν θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τις μικρές ανεμογεννήτριες δεν υπάρχει συγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο ακόμα.

Συνοπτικά, οι κανόνες για την επιλογή θέσης αφορούν κυρίως σε τεχνικές παραμέτρους όπως:

 - Θέση με ικανοποιητικό αιολικό δυναμικό > 4 - 4.5 m/sec
 - Καθαρή περιοχή ή εκτίμηση αποστάσεων από πιθανά εμπόδια, αύξηση ύψους πύργου Α/Γ
-  Απόσταση της Α/Γ από το φορτίο λόγο απωλειών (wire resistance losses)
 - Ηχητική όχληση
 - Αποστάσεις από γειτονικές κατοικίες

Αποστάσεις από φυσικά εμπόδια



Ας το δούμε, όμως, πιο αναλυτικά.

Πολεοδομικά θέματα και θέματα χρήσεων γης

Ταυτόχρονα με την αίτηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη μικρή ανεμογεννήτρια, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια πολεοδομική αρχή. Δυστυχώς για τις μικρές α/γ δεν έχουν θεσπιστεί ειδικές διατάξεις σχετικά με τους όρους δόμησης στον χώρο, σε κτίρια ή άλλες δομικές κατασκευές.

Με βάση το γενικό πλαίσιο και τις ειδικές αναφορές που αυτό περιλαμβάνει σε μερικές περιπτώσεις, ισχύουν τα ακόλουθα:

A.  Βαθμοί όχλησης και αποστάσεις από οικισμούς

Με βάση την υπουργική απόφαση 13727/724/24.7.2003 (ΦΕΚ Β’ 1087/5.8.2003), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Δ6/Φ1/οικ.19500/4.11.2004 (ΦΕΚ Β’ 1671/11.11.2004), σχετικά με την αντιστοίχιση δραστηριοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τους βαθμούς όχλησης που αναφέρονται στην πολεοδομική νομοθεσία, οι ανεμογεννήτριες κατατάσσονται
στις ακόλουθες κατηγορίες βαθμών όχλησης (άρθρο 1):


Με βάση την ίδια Υπουργική Απόφαση, ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισμοί:


• δεν επιτρέπεται (άρθρο 2 παρ.1) η χωροθέτηση μικρών α/γ σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιστορικών τμημάτων πόλεων και περιοχές RAMSAR,

• επιτρέπεται (άρθρο 2 παρ.3) η εγκατάσταση σταθμών μηδενικής όχλησης, δηλαδή μικρών α/γ ισχύος μικρότερης ή ίσης από 20 kW, σε περιοχές:

– εντός σχεδίου,
– εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους,
– εντός ορίων οικισμών προϋφιστάμενων του 1923 και
– εκτός σχεδίου

Με βάση το από 24.4.1985 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ Δ’ 181), και συγκεκριμένα το άρθρο 7 παρ.3 αυτού, όπως τροποποιήθηκε με το από 16.5.1989 (ΦΕΚ Δ’ 293), η ελάχιστη απόσταση από οικισμούς για εγκαταστάσεις μέσης όχλησης ορίζεται σε 500μ. Επομένως, οι απαιτούμενες αποστάσεις από οικισμούς έχουν ως εξής:


Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε η προκαλού-
μενη ηχητική όχληση να μην ξεπερνά το όριο των 45db από κατοικίες.

Β. Όροι δόμησης

Mε βάση το ν.2244/1994 άρθρο 3 παρ.4, εδάφιο τρίτο, όπως προστέθηκε με τον ν.2941/2001 άρθρο 2 παρ.7, αντικαταστάθηκε με τον ν.3734/2009 άρθρο 27Α παρ. 9 και τροποποιήθηκε με τον ν.3851/2010 άρθρο 9 παρ.8:

• Για την εγκατάσταση μικρών α/γ δεν απαιτείται άδεια δόμησης, αλλά έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας από την αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας.

• Ειδικά για την τοποθέτηση μικρών α/γ σε κτίρια και στέγαστρα, μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. να προβλέπεται μόνο γνωστοποίηση των εργασιών αυτών στον οριζόμενο, κατά περίπτωση, αρμόδιο φορέα. Τέτοια απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

• Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας δομικές κατασκευές, όπως τα θεμέλια των πύργων ανεμογεννητριών, οικήματα στέγασης εξοπλισμού ελέγχου και μετασχηματιστών.

• Για την έκδοση οικοδομικής άδειας ανέγερσης δεν απαιτείται έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.), εκτός εάν η εγκατάσταση προβλέπεται να γίνει σε παραδοσιακούς οικισμούς ή περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που προστατεύονται ως προς την πολεοδομική ανάπτυξη από ειδικά διατάγματα.

• Η εγκατάσταση μικρών α/γ υπάγεται στις περί βιομηχανικών εν γένει εγκαταστάσεων διατάξεις του άρθρου 4 του από 24.5.1985 προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ Δ’ 270) για την εκτός σχεδίων πόλεων δόμηση, καθώς και σε κάθε άλλη ειδική διάταξη του ίδιου προεδρικού διατάγματος, που αφορά σε έργα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε., ανεξάρτητα από το φορέα υλοποίησής τους.


• Σε υπουργική απόφαση μπορεί να καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης για την ανέγερση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης Α.Π.Ε. κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 1, 4 και 7 του από 24.5.1985 προεδρικού διατάγματος, που δημοσιεύθηκε στις 31.5.1985 (ΦΕΚ Δ’ 270), καθώς και ειδικές αποστάσεις από τα όρια οικισμών, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 4 του ίδιου προεδρικού διατάγματος και των διατάξεων του άρθρου 7 του από 24.4.1985 προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύθηκε στις 3.5.1985 (ΦΕΚ Δ’ 181).

Το από 24.5.1985 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ Δ’ 270), καθορίζει τα ακόλουθα:

• άρθρο 1 παρ.1: αρτιότητα, οικοδομησιμότητα, περίφραξη
• άρθρο 4: αποστάσεις εγκαταστάσεων μέσης όχλησης από οικισμούς, αποστά-
σεις από όρια γηπέδου, ποσοστό κάλυψης, ύψος, συντελεστής δόμησης, πα-
ρεκκλίσεις
• άρθρο 7: όροι δόμησης για υποσταθμούς και κτίρια που στεγάζουν ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WebCatalogs.gr
Το webcatalogs.gr είναι ο Νέος Μεγάλος Ελληνικός Κατάλογος Internet (Web Catalog), Επιχειρήσεων , Προσφορών.Καταχωρήστε Δωρεάν την επιχείρησή σας , την δραστηριότητά σας , την ιστοσελίδα σας , την προσφορά σας.
Διαφήμιση ιστοσελίδων

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...