Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Οι μικρές ανεμογεννήτριες τελικά "παγώνουν" πριν καν ξεκινήσουν...

Διαβάζουμε στο energypress.gr:

Σε πάγωμα κάθε δραστηριότητας στον τομέα των μικρών ανεμογεννητριών οδηγούν, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ που έδωσε προ ημερών για διαβούλευση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Και τούτο διότι αναστέλλει την αδειοδότηση  μέχρι να εκπονηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα για τις μικρές ανεμογεννήτριες. Βεβαίως αναφέρει ότι όσες μικρές Α/Γ έχουν ήδη προσφορά σύνδεσης μπορούν να συνεχίσουν την αδειοδότησή τους, αλλά πρόκειται για κενό γράμμα, αφού ο ΔΕΔΔΗΕ (ο οποίος επί χρόνια δεν έχει γράψει καν τις προδιαγραφές και τους όρους σύνδεσης) δεν έχει δώσει καμία προσφορά σύνδεσης.

 Δυόμισι χρόνια μετά τον 3851/2010 που άνοιξε θεωρητικά την αγορά των μικρών ΑΓ, το ΥΠΕΚΑ έχει επιδείξει προκλητική αδράνεια και δεν έχει ασχοληθεί καν με διαπιστωμένα κενά στη νομοθεσία όπως η πιστοποίηση των μικρών ανεμογεννητριών για την ασφαλή τους λειτουργία και σύνδεση και η επικαιροποίηση των απαρχαιωμένων όρων δόμησης που τις διέπουν.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς «Εδώ και δυόμιση έτη, ο ν. 3851/2010 θέτει με λεπτομέρεια το πλαίσιο αδειοδότησης για τις μικρές ανεμογεννήτριες. Από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι και σήμερα, έχουν κατατεθεί πάνω από 650 αιτήσεις για χορήγηση προσφοράς όρων σύνδεσης για μικρές ανεμογεννήτριες. Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα έργο μικρής Α/Γ που να αδειοδοτήθηκε μετά την ψήφιση του νόμου 3851/2010 και να προχώρησε με την εγκατάσταση και λειτουργία μικρής Α/Γ. Η αρνητική αυτή κατάσταση δεν οφείλεται στην έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, αλλά στο απλό αλλά ακατανόητο γεγονός ότι ο αρμόδιος διαχειριστής δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στην σύναψη των απαραίτητων συμβάσεων για καμία μικρή Α/Γ.
Επί δυόμιση έτη το ΥΠΕΚΑ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια έτσι ώστε να επιβάλει στον Διαχειριστή και τις αρμόδιες υπηρεσίες το αυτονόητο: να τηρούν τους νόμους του κράτους».
Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο τις εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα των μικρών ανεμογεννητριών και έχει ανασχέσει έναν υπολογίσιμο αριθμό επενδύσεων σε μια περίοδο που η χώρα κυνηγάει «με το ντουφέκι» τις επενδύσεις.
Ένα δεύτερο αρνητικό στοιχείο, σύμφωνα με τους γνώστες του κλάδου, είναι το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις (μέσω του Ειδικού Προγράμματος) για να μειωθεί η ταρίφα που προβλέπεται για τις μικρές Α/Γ. Επιπλέον, όπως λέγεται, η ταρίφα πέραν από χαμηλότερη θα ρυθμίζεται πλέον όχι με νόμο αλλά με Υπουργική Απόφαση, με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζεται στα φωτοβολταϊκά.
Ο κλάδος ζητάει από το ΥΠΕΚΑ, να εξεταστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Επίσης, να αποφασίσει εάν χρειάζεται να υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών και εάν αυτό κριθεί απαραίτητο να προχωρήσει στη δημιουργία του. Στην περίπτωση αυτή, το πρόγραμμα θα πρέπει να τεθεί στη βουλή προς ψήφιση. Στο ενδιάμεσο διάστημα όμως, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ‘παγώσουν’ όλα τα επενδυτικά σχέδια που ήδη βρίσκονται σε επίπεδο αρχικής υλοποίησης, σχέδια δηλαδή για τα οποία έχουν ήδη γίνει αιτήσεις όρων σύνδεσης, εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών, αιτήματα και εντάξεις μερικής επιδότησής τους από τον αναπτυξιακό, κ.α

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WebCatalogs.gr
Το webcatalogs.gr είναι ο Νέος Μεγάλος Ελληνικός Κατάλογος Internet (Web Catalog), Επιχειρήσεων , Προσφορών.Καταχωρήστε Δωρεάν την επιχείρησή σας , την δραστηριότητά σας , την ιστοσελίδα σας , την προσφορά σας.
Διαφήμιση ιστοσελίδων

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...