Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Γνωριμία με τις μικρές ανεμογεννήτριες


Μικρή ανεμογεννήτρια

Λίγο έως πολύ η αιολική ενέργεια είναι γνωστή στους περισσότερους από εμάς. Μόνο που μέχρι τώρα, είχε ταυτιστεί με τα μεγάλα αιολικά πάρκα και τις τεράστιες ανεμογεννήτριες οι οποίες εγκαθίστανται κυρίως σε μεγάλες και απομακρυσμένες εκτάσεις. Ωστόσο, αιολική ενέργεια μπορεί να παραχθεί και από τις λεγόμενες μικρές ή οικιακές ανεμογεννήτριες, οι οποίες μπορεί σε άλλες χώρες να είναι πολύ δημοφιλείς και διαδεδομένες, αλλά στην Ελλάδα μέχρι πρότινος παρέμεναν άγνωστες κυρίως διότι δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο ενώ δεν είχαν θεσπιστεί ούτε οικονομικά κίνητρα για την εγκατάστασή τους.

Ας δούμε όμως τι εννούμε όταν λέμε μικρές ανεμογεννήτριες, γνωρίζοντας κάποια από τα χαρακτηριστικά τους. 

Καταρχήν όπως και οι μεγάλες ανεμογεννήτριες, οι μικρές Α/Γ εκμεταλλεύονται την ενέργεια του ανέμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα μεγέθη των μικρών ή οικιακών ανεμογεννητριών ποικίλουν, ξεκινώντας από οικιακής εγκατάστασης ανεμογεννήτριες με διάμετρο μικρότερης του ενός μέτρου και ισχύος μικρότερης του ενός kW, μέχρι ανεμογεννήτριες διαμέτρου 20 μέτρων και ισχύος 50 kW.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι στην κατηγορία των μικρών ανεμογεννητριών μπορούν να ενταχθούν και Α/Γ μεγαλύτερης ισχύος, ωστόσο, βάσει της νομοθεσίας, εκείνες που είναι μέχρι 50kW λαμβάνουν την προνομιακή τιμή για το ρεύμα που παράγουν.

Ενδεικτικές τιμές για μερικά από τα χαρακτηριστικά μεγέθη μικρών α/γ είναι οι ακόλουθες:

•  Εγκατεστημένη ισχύς, ενδεικτικά μέχρι 75kW

• Μέση διάμετρος πτερωτής
-  για ανεμογεννήτρια ισχύος 10kW, ενδεικτικά 8μ.
-  για ανεμογεννήτρια ισχύος 50kW, ενδεικτικά 15μ.

• Μέσο ύψος πύργου:
- για ανεμογεννήτρια ισχύος 10kW, ενδεικτικά 10μ.
-  για ανεμογεννήτρια ισχύος 50kW, ενδεικτικά 20μ.

•  Μέση ετήσια παραγωγή για μέση ταχύτητα ανέμου 7m/sec:
-  για ανεμογεννήτρια ισχύος 10kW, ενδεικτικά 30.000kWh
-  για ανεμογεννήτρια ισχύος 50kW, ενδεικτικά 150.000kWh

Οι πιο συνηθισμένες παράμετροι για την κατηγοριοποίηση των μικρών α/γ είναι:

Α. Η επιφάνεια σάρωσης του στροφείου (rotor swept area) [A]
Β. Η διάμετρος του στροφείου (rotor diameter) [D]
Γ. Η ονομαστική ισχύς λειτουργίας [P]

Η κατηγοριοποίηση των μικρών α/γ προκύπτει από το πρότυπο IEC 61400-2 βάσει  της επιφάνειας σάρωσης. Πιο συγκεκριμένα, ισχύει ο ακόλουθος πίνακας:


2 σχόλια:

Είναι πολύ πρακτικές και βολικές είδικά σε εξοχικά όπου μπορείς να έχεις το ρεύμα που σου χρειάζεται χωρίς να εξαρτάσαι από την ΔΕΗ

τιμές δε βλέπω και ανησυχώ...δηλ.ρε παιδιά πόσο πάει το μαλλί για μια εξοχική κατοικία 100τμ;;να παράγει τουλάχιστον 3 kw;;

Δημοσίευση σχολίου

WebCatalogs.gr
Το webcatalogs.gr είναι ο Νέος Μεγάλος Ελληνικός Κατάλογος Internet (Web Catalog), Επιχειρήσεων , Προσφορών.Καταχωρήστε Δωρεάν την επιχείρησή σας , την δραστηριότητά σας , την ιστοσελίδα σας , την προσφορά σας.
Διαφήμιση ιστοσελίδων

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...