Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Πότε θα κάνω απόσβεση εάν επενδύσω στις μικρές ανεμογεννήτριες;


Μικρή ανεμογεννήτρια

Όπως σε κάθε επένδυση, έτσι και στην περίπτωση των μικρών ανεμογεννητριών υπάρχει μια σειρά παραγόντων οι οποίοι καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική βιωσιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης. Πριν περάσουμε στην παράθεση κάποιων ενδεικτικών τιμών για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες οι οποίοι θα επηρεάσουν την επένδυσή μας.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση της επένδυσης στις μικρές ανεμογεννήτριες

Παράγοντας 1:  Καταλληλότητα της θέσης εγκατάστασης

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Η καταλληλότητα της θέσης εγκατάστασης μιας μικρής ανεμογεννήτριας έχει να κάνει ουσιαστικά με το αιολικό δυναμικό (πχ διαφορετικές θα είναι οι κιλοβατώρες που παράγονται με ταχύτητα ανέμου 5 m/s και διαφορετικές με 7 m/s και άρα θα είναι διαφορετικά και τα έσοδα βάσει της εγγυημένης τιμής), με τη διαμόρφωση του χώρου, με την πρόσβαση και με το δίκτυο.

Παράγοντας 2: Μοντέλο ανεμογεννήτριας

Όσον αφορά, τώρα, το μοντέλο της ανεμογεννήτριας που θα εγκαταστήσουμε, δύο είναι τα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο: η σχέση τιμής/απόδοσης και βέβαια η αξιοπιστία.

Μικρές ανεμογεννήτριες: Τιμές και απόσβεση της επένδυσης

Το κόστος είναι περίπου 4.000 έως 7.500 ευρώ ανά εγκατεστημένο kW, με τη συντήρηση για δύο χρόνια και όλα τα γραφειοκρατικά έξοδα. (Δείτε εδώ αναλυτικά το κόστος μικρών ανεμογεννητριών)

Ας πάρουμε για παράδειγμα τρεις περιπτώσεις:

Μικρή ανεμογεννήτριας 1,5 k W: 9.000 €
Μικρή ανεμογεννήτριας 20 k W: 100.000 €
Μικρή ανεμογεννήτριας 50 k W: 220.000 €


Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές και δίνουν μία τάξη μεγέθους για κάθε περίπτωση. Σημειώνεται ότι στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνεται το κόστος για τη γη που θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση.

Για τρία διαφορετικά λοιπόν σενάρια αιολικού δυναμικού (5 m/s, 6 m/s και 7 m/s) και χρησιμοποιώντας μικρές ανεμογεννήτριες με απόδοση από τις μεγαλύτερες της αγοράς, προκύπτει ο εξής πίνακας για κάθε περίπτωση ανεμογεννήτριας*:



* Ο πίνακας προέρχεται από παρουσίαση της εταιρίας MiniWind



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WebCatalogs.gr
Το webcatalogs.gr είναι ο Νέος Μεγάλος Ελληνικός Κατάλογος Internet (Web Catalog), Επιχειρήσεων , Προσφορών.Καταχωρήστε Δωρεάν την επιχείρησή σας , την δραστηριότητά σας , την ιστοσελίδα σας , την προσφορά σας.
Διαφήμιση ιστοσελίδων

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...